FURSTINNAN AV AMALFI VÅREN 2020

pl_furstinnanavamalfi_final.jpg

 

Premiär: 29 februari 2020, Stora scenen

Hederskultur. Hämnd. Humor.
Furstinnan är en ung, nybliven änka som nu vill råda över sitt eget liv och rike. Hennes mäktiga bröder vill till varje pris hindra henne från att gifta om sig. Hon lyssnar artigt på deras önskan, men har inga som helst ambitioner att lyda. Hon tänker gifta sig i smyg med sin älskade! Bröderna anar oråd, placerar en spion i hennes hov och utarbetar snart en fruktansvärd plan för att plåga sin syster.

Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker. En tragedi baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. En grotesk och drastisk berättelse om kvinnohat och frihetsbegär.

Pjäsen hade urpremiär 1613 i London (beställd av Shakespeare) och är fortfarande en av de mest spelade pjäserna på brittiska teatrar – bara i år har tre olika uppsättningar haft premiär. Nu spelas den för första gången någonsin i Sverige, på Stora scenen med stor ensemble och påkostade kostymer signerade kostymören Anna Heymowska.

Regisserar gör Suzanne Osten, en av den moderna svenska teaterns förgrundsgestalter, nu för första gången på Dramatens stora scen. Översättningen har gjorts av Per Lysander. De två har tidigare samarbetat i en mängd sammanhang, bl.a. i grundandet av Unga Klara. De har tillsammans skrivit flera pjäser, där den kanske mest kända och spelade är Medeas barn.

”Här möter vi teaterhistoriens kanske första fullskaliga kvinna – lycklig, smart,  självständig, sexuell, skärpt och demokratisk” säger Suzanne Osten, regissör.

”Jag har alltid grubblat på varför det finns ett sådant kvinnohat och varför det i så hög grad är kopplat till kropp och sexualitet. Det finns många anledningar att spela den här pjäsen just nu.” 

Uppsättningen innehåller nyskriven musik av Niki & the Dove.

Regi – Suzanne Osten
Regiassistent – Py Huss-Wallin
Översättning & bearbetning – Per Lysander
Peruk och mask – Mimmi Lindell, Peter Westerberg
Scenografi och kostym – Anna Heymowska
Ljus – Torkel Blomkvist
Koreografi – Rasmus Ölme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s