DEN FREDLÖSE – EN FORNNORDISK SAGA oktober 2012

Detta bildspel kräver JavaScript.

Strindbergs enda fullbordade vikingapjäs framförs på Dramaten för första gången sedan urpremiären 16 oktober 1871. Vikingakostymteater när den är som bäst. På 1100-talets Island möter vi en flyktingfamilj som brutit upp ifrån Östergötland och det kristnade Sverige. Den Fredlöse handlar om den hårde jarlen Torfinn som med sin hustru Valgred försöker hålla ihop familjen i det karga landskapet. Men dottern Gunlöd kan inte kan sluta tänka på det smärtsamma uppbrottet med korsriddaren Gunnar.

 ”Jag har aldrig känt någon annan Gud än min egen kraft, och den tror jag på!” Torfinn ur Den fredlöse.
I rollerna Pierre Wilkner, Kicki Bramberg, Sanna Sundqvist, Py Huss-Wallin, Ester Uddén, Hampus Hallberg

Regi Nils Poletti
Scenografi och ljus Markus Granqvist
Kostym Lena Lindgren
Peruk och Mask Peter Westerberg

”Illusioner som berör och ger gåshud” … ”Spelet tar fram det vackra i Strindbergs språk, Sanna Sundqvist gör sin Gunlöd ”vild till lynnes”, Py Huss-Wallins Valgerd har en diabolisk dubbelhet, så även Kicki Brambergs Thorfinn, rädd för kriget mellan den starka och svaga i sig.
– DN

”Särskilt roligt är det att uppleva Kicki Bramberg som åldrad, bister viking. Jo, det är hon under skägget. Sanna Sundqvist kastas mellan olika plikter som Gunlöd. Py Huss-Wallin har en sällspord, nästan grekisk antik, kraft som mamma Valgerd.”
– SvD

”det är roligt så länge det korta sorgespelet varar”
– Expressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s